Ungt lag ger Norrort möjligheter

Medelåldern i Norrorts damlag är bara 17,5 år. När äldre spelare med rutin saknas innebär det att fler måste ta ansvar – det skapar möjligheter, anser coach Anders Lemmeke.

Hur har försäsongen varit?
Försäsongen har varit bra med en veckas träningsläger på hemmaplan och en träningshelg i under augusti rullade allt på som det skulle, men under september har det varit skador och sjukdom vilket försvårat förberedelserna. I dagsläget ligger vi efter i planering och förberedelser.

Är du nöjd med lagets prestationer i träningsmatcherna?
I första matchen mot Huddinge spelade vi riktigt bra och tvingade de betydligt äldre Huddinge att lämna sitt man-man försvar, för att istället spela zon och sätta upp en press vilket sänkte tempot i matchen till deras fördel.

I andra matchen mötte vi Djurgården som kom med ett riktigt duktigt lag med två ligaförstärkningar. Deras mål är att vinna serien. Även i denna match hängde vi med bra I protokollet fram till halvtid och vi tvingade Djurgården till att utnyttja sina timeout. De upplevdes något frustrerade att de inte bara körde över vårt unga garde och det tycker jag klart och tydligt visat att vi kommer kunna hävda oss i serien.

I den tredje matchen mötte vi Hammarby som är nykomlingar i den södra Basketettan. Nu kunde vi bara använda åtta spelare och efter bara några minuter stukade Nell Marx foten och utgick från vidare spel. Ändå vann vi ganska enkelt.

I fjärde matchen mötte vi Alviks unga utvecklingslag i en jämn match.

Vad har hänt med spelartruppen sedan förra säsongen?
De sex äldre tjejerna som stod för rutinen i laget har lämnar för bla studier på annan ort. Istället har det tillkommit yngre spelare i form av:

  • Nell Marx – en Åkersbergatjej (född 03) som lämnade Djurgården under förra säsongen till förmån för oss. Nell spelar point guard.
  • Emelie Sellman – ytterligare en Åkersbergatjej (född 04) som lämnar Åkersberga för att satsa vidare i Norrort. Emelie spelar power forward.
  • Andrea Raftell – en tjej som plockas upp från de egna leden och från Djursholm Indians (född 05). Andrea spelar som stor spelare (186 cm).

Vad säger din känsla om laget och om årets satsning i basketettan?
I år har vi föryngrat rejält med bara spelare födda 03, 04 och 05 och med en medelålder på 17,5 år. Detta kommer naturligtvis påverka vårt spel, jämfört med förra årets få matcher. Med ett så ungt lag måste vi anpassa spelet på ett annat sätt och vi måste förstå att vi kommer att ha en utvecklingsresa genom hela säsongen.

Jag ser dock inte vår relativa ungdom som ett problem utan mer som en möjlighet. Det skapas mer speltid och mer ansvar fördelas inom laget, vilket ger utveckling åt de spelare som ser bortom Norrort och en karriär inom basketen i Ligan, på college och så vidare.

Vill du hälsa supportrarna något?
I matchen mot Djurgården i Fribergahallen var det ett härligt tryck på läktaren, vilket bidrog till vår fina prestation. Detta önskar vi oss ju framöver. Det vi kan bjuda på är ett frejdigt spel i högt tempo.