Vår historia

Pressmeddelande 2013-04-29: Täby Basket och Djursholm Indians ingår samarbetsavtal för att stärka och utveckla basketen i Norrort

Täby Basket och Djursholm Indians har under våren fört diskussioner kring hur basketen i Norrort ska kunna fortsätta att utvecklas och för att ge ungdomar i Norrort en möjlighet till såväl bredd som elitverksamhet. Diskussionerna har berört möjligheterna att skapa ett gemensamt representationslag på herr och damsidan samt att finna former för utveckling av de äldre ungdomslagen i syfte att behålla både bredd och elit.

Samarbetet innebär att från och med nu kommer Täby och Djursholm ha gemensamma herr- och damlag i seniorserierna för ungdomar i Norrort. Det kommer att finnas lag för både de som vill satsa mycket och de som vill fortsätta att spela men lägga lite mindre tid på basketen. Allt för att kunna erbjuda både bredd och topp. Från och med hösten kommer det att gälla för de som är födda 1997 och äldre.

Bakgrunden är de generella problem som finns inom idrotten att hålla kvar ungdomar så att de fortsätter att idrotta så långt upp i åldrarna som möjligt och de specifika problem som Täby och Djursholm konstant brottas med att kunna erbjuda bra möjligheter för både de som vill spela för att det är roligt och för de som vill satsa mot att spela på elitnivå.

Utvecklingen går mot att de större klubbarna kan erbjuda bättre träningsmöjligheter med kvalificerade tränare, spel i högre seniorserier och närhet till skolor som har Nationell Idrottsutbildning (NIU). I Norrorts-klubbarna innebär det att när ungdomarna börjar gymnasiet vill de som satsar lite mer ha möjlighet till denna utveckling. Kan vi inte erbjuda detta ser vi att risken ökar att spelare lämnar för att spela i andra klubbar och då ofta med konsekvensen att det bli för små träningsgrupper där vi som enskilda klubbar inte kan erbjuda bra förutsättningar. Vår målsättning är att ungdomar ska välja att stanna kvar i Norrort och få samma möjligheter.

Klubbarna har också årligen åldersgrupper där det kan vara för få spelare och därmed svårt att ge bra förutsättningar för spelutveckling.

I Stockholmsområdet finns idag tydliga basketcentra för spelare i alla delar utom i Norrort där möjlighet finns för både bredd och spel i de högsta divisionerna. Fryshuset i söder, Alvik och Blackeberg i väster och Solna har alla division 1 lag och gymnasieskolor med egna (NIU). Det innebär att ungdomar där vet att det finns möjlighet att stanna kvar på hemmaplan under hela skoltiden och även därefter med möjlighet att utvecklas inom basketen på den nivå där de vill spela.

Båda klubbarna har en mycket bra ungdomsverksamhet med kvalificerade tränare. Genom det samarbete som nu slutits skapas plattformen i Norrort för alla de äldre ungdomarna att stanna kvar i hemkommunen och träna med sina kompisar. Täby har tagit initiativ till och startat ett NIU på Tibble Gymnasium och har ett lag i Basketettan herr. På damsidan har både Täby och Djursholm lag som spelar i division 2 där vi de kommande åren siktar mot division 1. Vi kommer också att arbeta för att Danderyds gymnasium ska kunna samverka med NIU:et i Täby.

Inom Svensk Basket (och Svenska Basketbollförbundet) ser man tydligt alla dessa svårigheter och arbetar aktivt mot visionen om att vara ”Sveriges mest tillgängliga nationalsport”. För att lyckas med detta är det viktigt att vi hittar bra samarbeten där vi kan använda oss av styrkorna i respektive klubbar.

I Djursholm har man de senaste åren försökt lösa svårigheterna med för små träningsgrupper genom samarbeten med andra klubbar. Erfarenheterna från dessa är positiva men har byggt på att lösa olika lag år från år.

Vill vi att basketen i Norrort ska fortsätta utvecklas positivt och vill vi vara en del av den utveckling som drivs av SBBF behövs en ny plattform där Norrortsklubbarna finner ett mer långvarigt samarbete och där vi kan erbjuda hög kvalitativ verksamhet med skickliga tränare för våra äldre ungdomar. Vi visar då också våra yngre spelare att det finns en möjlighet att stanna och fortsätta utvecklas i Norrort!