Tufft motstånd för hårt kämpande HU21 i SM

Två förluster mot mycket bra motstånd och en storseger blev facit när HU21 spelade i SM och därmed missade elite-eight.

Nytt för denna säsong var införandet av åldersgruppen U21. Detta tack vare att två säsonger blivit avbrutna på grund av corona-pandemin som medförda att två årsgrupper inte fått tävla i spel om SM.  

Norrorts U21-lag lottades i en tuff grupp med grupptvåorna Umeå BSKT och EOS Lund samt grupptrean Västra Hisingen Basket. Norrort var grupptrea i sin första kvalgrupp. I den andra kvalgruppen var det Kalmar, Hammarby, Tyresö och Skuru. En grupptvåa, en grupptrea och två gruppfyror från första kvalrundan.  

Norrort inledde med match mot EOS Lund. EOS var klart större och starkare än vad vi var. EOS ledde matchen igenom och trots att Norrort var nära, nära flera gånger att hämta in två underlägen med tjugo poäng så kom man inte närmare än 10 poäng första gången och till slut 12 poäng. 86-98 skrevs siffrorna till.  

Match nummer två spelades mot Västra Hisingen. Ett lag som på pappret skulle vara det sämsta laget. Normalt sett spelar man seniorbasket i div 2, samma som flertalet av våra spelare gör. Deras serie är dock betydligt sämre än den vi spelar i.

Norrort gör sin bästa match och är faktiskt det lag som slår laget från Hisingen med mest poäng. Matchen slutar 98-47, efter ett otroligt bra försvarsspel.  

I sista matchen ställdes vi mot ett revanschsuget Umeå Bbskt som, trots favoritskapet, föll mot EOS Lund med två poäng efter förlängning. Umeå var ett mycket större lag än vad vi var. Dessutom har de spelare med viss rutin från spel i Basketligan. Vi visste redan innan matchen att det skulle bli svårt att gå vidare till Elite-Eight om vi inte vann matchen eftersom resultaten i den andra gruppen inte gick vår väg. Där slog alla tre topplagen varandra vilket gjorde att det lag som skulle förlora denna match således hade spelat klart i SM för i år.

Vi börjar matchen bra med hög utdelning i skyttet. Vi tappar dock lite innan paus och ligger under med nio poäng.

Till slut får vi ändå se oss besegrade mot ett bättre lag med 65-82. Vi orkade helt enkelt inte stå emot deras fysik.  

Summa summarum är att vi gjort en bra säsong. I första omgången var vi endast sju spelare som kom iväg till Kalmar. Till denna omgång har en spelare flyttat till Lund och en spelare är långtidsskadad. Då U19- och U21-turneringen arrangerades av Norrort så kunde vi nu låta några U19-spelare spela dubbelt för att få fullt lag.

Text: Coach Mikael Stål