Norrort vinner hemmapremiären mot Umeå

Säsongspremiären hemma blev framgångsrik för Norrorts damer, som vann mot Umeå med 67-63 ( 15 – 12, 13 – 8, 20 – 19, 19 – 24).

Umeå begick sin seriepremiär i lördags borta mot Lidingö och förlorade med 72-60, då de hade förtvivlat svårt att få bollen i korgen och inte kändes speciellt samspelta. Bland annat spelade Lidingö ett zonförsvar som ställde till huvudbry för Västerbottendamerna.

Namnet Umeå tros komma från det finska uoma, vilket betyder flodbädd, eller möjligtvis från det fornnordiska Úma. Som alla och envar känner till kommer ju Úma från fornnordiska och betyder den dånande eller den tjutande. Nu var det väl inte så mycket bevänt med de varorna i matchen mot Lidingö. Dock plockades det fram både dånande och tjutande mot oss i Norrort dagen efter, då Umeå spelade dubbelmöten under helgen.

I vår match drog de iväg 32 trepoängare mot våra blygsamma 17. Detta är något vi talar mycket om i laget, att kunna vara beredd på att skjuta innan man tar emot passen – att ha ett mindset att vilja skjuta bollen. Dock kändes det som om vi hade god kontroll på matchen i stort. Men i slutet hettade det till och blev lite väl spännande. Dock var Umeå bara i ledningen i starten med 0-2 och 2-3, därefter skötte vi dirigentpinnen.

Något som lyser igenom är att vi har många unga spelare som gör sina första matcher på denna nivå och det tar några matcher innan man kommer in i och förstår hur snabbt det går och att varje misstag straffas med poäng i baken. Små och stora misstag blandas med bländande spel och när vi kommer längre fram i matchandet kommer vi ha slipat bort de flesta av dessa misstag. Som brukligt är i ett lag där man utvecklar nya spelar bereddes samtliga spelare speltid och alla spelare spelade minst 13 minuter, alla spelare gjorde poäng och alla spelare tog flera returer.

Nästa match spelas borta mot Blackeberg lördag den 24 oktober kl. 17.15.

//Coach Anders Lemmeke