HU19 föll med ynka två poäng i USM

Norrorts HU19-lag gjorde en väldigt fin kämpainsats i USM, men blev utslaget med minsta möjliga marginal. Ynka två poäng ytterligare hade behövts för avancemang.

I HU19 gick den första matchen hemma i Fribergahallen på lördagskvällen. Motståndare var BC Luleå, som tidigare under dagen vunnit komfortabelt mot Östersund.

Matchen var jämn och spännande. Ledningen växlade några gånger, även om Luleå var i täten oftast. I halvtid var siffrorna 39-40 i Luleås favör. I andra halvlek följdes lagen åt tills slutet av tredje kvarten då Luleå gick upp i en sexpoängsledning. Den ökades till sju poäng i fjärde innan ett vilt kämpande Norrort började närma sig. Som minst låg vi under med två poäng. Till slut fick vi se oss besegrade med 75-80.

Alexander Stål coachar
Alexander Stål coachar

En väldigt bra match. HU19-laget, som inte spelar i den högsta serien i Stockholm, har gjort en väldigt fin säsong men tyvärr har laget inte fått spela riktigt tuffa matcher utan motståndet har varit för svagt. Detta har troligtvis påverkat laget negativt i SM.  

Östersund Basket stod för motståndet på söndagen. Här var det Norrorts match från första början även om man slarvade i den andra kvarten och lät Östersund göra det spännande. Ledningen i halvtid var endast två poäng, 34-32.

I andra halvlek bytte vi till att spela zonförsvar, och den uppgiften kunde inte Östersund lösa utan siffrorna växte för varje minut av matchen. Tills slut blev siffrorna 76-50. Sista laget i gruppen skulle ha varit Höganäs men de valde att dra sig ur i sista stund.

För att avancera till Sweet-Sixteen gällde det nu att bli bland de två bästa tvåorna ifrån sex grupper. Ettorna i varje grupp var redan klara.

När krutröken lagt sig i samtliga matcher visar det sig att vi missade att gå vidare med ynka två poäng. Nässjö hade +23 poäng när man räknade om serien till trelagsgrupper, för att kunna jämföra alla lag. Vi stannade på +21 och blev således tredje bästa tvåan.

Text: Coach Mikael Stål