Coach Lemmekes tankar efter segern mot Lidingö

Slutresultat 81-67 (18-16, 23-18, 21-12, 19-21)

Underkylt regn, stora darren och disciplin. Termometern pendlar runt noll och luftfuktigheten är hög, så hög att vägbanorna riskerar att bli glashala – lika hala som golvet i Fribergahallen.

Tjejerna har ofta skojat om att det är bästa att möta duktiga försvarande lag som spelar pressande försvar över hela planen i Friberga. Detta på grund av att det är svårt med fästet på golvet. Nu gjordes en god insats med golvmoppen innan matchen, allt för att tjejerna skulle slippa glida omkring.

Dagen till ära mönstrade vi sex spelare, lika många som i matchen helgen innan mot Dif. Detta med antalet spelare är ett lite sorgligt kapitel denna säsong, där vi endast haft fullt lag med tio spelare att tillgå i två matcher, de två bortamatcherna i Luleå mot BG och Stars. Skade- och sjukeländet har inte velat sätta några gränser under höstsäsongen. Av den totala truppen på tolv spelare var alltså hälften borta på grund av sjukdom eller skada. Men den gamla sanningen att man vinner och förlorar med dem som är med och spelar gäller även 2021.

Idag stod Lidingö för motståndet och de mönstrade i alla fall tolv tjejer, så kanske kan vi se framtiden an med tillförsikt. Inte omöjligt att även vi skulle kunna mönstra tolv tjejer efter juluppehållet?

Taktiskt sett ville vi hålla koll på Lidingös Stina Högström (18 p) och Karolina Tellman (25 p). När vi spelade man-man fick Jennifer Skilje i uppdrag att hålla koll på Stina och Mathilda Kandell Dansk höll Karolina i första halvlek. Så mixade vi upp man-man försvaret med lite zon för att försöka förvirra Lidingö. Denna taktik fungerade bra, problemet var bara att vi släppte till för många defensiva returer, Lidingö fick för många andra chanser. Därför var det skönt när Sarah Lagerbielke satte en trea just innan halvtidssignalen som stretchade vår ledning fram till 41-34.

I pausen pratade vi om vikten av att ta returer, speciellt defensiva dylika. Vi ändrade också i försvaret vilket visade sig vara framgångsrikt och som mest ledde vi med arton poäng (59-41). Men Lidingö kämpade på och tog in poäng för poäng och slutligen var vår ledning bara 7 poäng (69-62) – Den stora darren infann sig samtidigt som Lidingö satt hög press på oss. Helt plötsligt börjar våra tjejer att oroligt kika på resultattavlan och stressa med bollen i anfall.

TIMEOUT

TA DET LUGNT!!

Vilka gör poäng i Lidingö?

Ta bort dem!

Använd vårt pressbreak!

DICIPLIN!!

Så fick vi bättre kontroll på Lidingös poänggörare och spelade vårt pressbreak vilket gav några enkla poäng. Alla gjorde som de skulle och Mathilda Kandell Dansk klev fram ordentligt i slutet och gjorde skitgörat. Under de 3 ½ sista minuterna dominerade hon korgarna fullständigt med 6 returer. En väldigt och lärorik match där vi klarar av att samla ihop oss, sluta darra och gå vinnande ur striden. Nu väntar 2021 års sista match borta mot AIK.